četvrtak, 8. srpnja 2010.

Mozaik moj najdraži! - step by step


Mozaik je divna zabava, pogotovo ako volite slagati puzzle. Samo što je ovo zanimljivije jer ne mora biti baš sve na svom mjestu.
Evo "mali" make-over zida ispod prozora, moj prošlotjedni projekt! Izračunah da mi je trebalo nekih 8-9 sati za samo razbijanje i slaganje pločica. Al` sam guštala! :-)

Evo to je taj "komad zida" koji je dočekao svojih 5 minuta i sad je najljepši zid u kvartu!



Prvo se počne sa crtanjem šablone na papiru ili kartonu. Sve ovisi što vam je zgodnije ili koliku sliku želite. Ova moje je dimenzije 150x75 cm.
Crtala sam običnom olovkom tako da se sami crtež slabo vidi, ali to je uglavnom to.





Kod razbijanja pločica treba jako paziti jer komadići lete na sve strane. Najbolje ih je zamotati u krpu i tek onda "udri"!



Počinje se slagati po dijelovima. Kad se crta šablona bolje je ne ići u detalje s motivima, jer se baš neće moći izvesti sve kao što se zamislilo.



Eto, sad kad je sve "gotovo" na "slagalištu" slijedi pipkavi dio oko lijepljenja. Dugo sam kopala po netu tražeći najbezbolniji način za učvrstiti ovoliku sliku, tako da bi se mogla prenijeti do zida. I naišla sam na metodu "brašno+voda". I to stvarno djeluje!



Uzme se papir u roli, izreže na odgovarajuću veličinu.




Bogato namazati, paziti da ne ostane "praznih" mjesta jer će pločice početi ispadati i neće se dati tako lako vratiti nazad kad sve bude išlo na zid.



Lijepi se na lice mozaika. Bez brige, to se ljepilo vrlo lako skida s mlakom vodom i nakon što se osuši.


Na zid ide ljepilo za pločice.


Zatim ide mozaik na zid. Ako se radi o velikom formatu poželjna je pomoć ukućana, susjeda, rodbine....., da bi se uspjelo ravnomjerno nalijepiti na zid. Ostaviti do sutradan da se ljepilo osuši.



Evo još jednog uzbudljivog dijela, kada se skida papir. Dakle, kanta vode i spužvica za suđe. Polako natapati papir da se dobro namoči i neće biti nikakvih problema oko skidanja. Poslije treba još jednom dobro oprati pločice da se skine sav višak preostalog ljepila.

Evo, ga!!! Nefugiran, ali isto divan!


Slijedeća faza je fugiranje. Treba biti oprezan kod biranja boje fuge, jer njena boja može potpuno promijeniti izgled slike. Ja sam koristila svjetlo sivu da se ne bi puno isticala. Iako taj kontrast nekad može biti poželjan. Sve ovisi s kojim bojama pločica se radi.





Finito!!! Hvala ukućanima na tehničkoj podršci :-)




Broj komentara: 16:

Unknown kaže...

WOW, KOJI LUDI PROJEKT! Svaka čast, odlično si to napravila a i tutorial je i više nego fantastic!

Phoenix kaže...

Divno...hvala ti za ovaj tutorial.
Imam jednu pravokutnu cementnu posudu za cvijeće. Stalno razmišljam o tome da složim neki mozaik(nikad to nisam radila)i nigdje ideje....Prvo imam nekih starih pločica ali sve je krem i sivo...a ja bih tako rado nekih veselih boja.Nadam se da ima za kupiti pločica na komad a ne pakovanje kao što sam do sada viđala...
pusa za tutorial...divno si nam prikazala proces rada.

Fantastic hobby kaže...

Hvala cure! Baš zbog nedostatka bilo kakvih pojašnjenja o izradi mozaika sam se i odlučila na ovako detaljni opis sa slikicama. Nadam se da će poslužiti :-)

Lenka kaže...

Svaka čast!!!!, ovo je ispalo fantastično :))))... i beskarjno hvala za foru sa brašnom :D.

Sandra Z kaže...

Prekrasno. Zaist fascinantan projekt kojeg si napravila majstorski kako vidim. Divim ti se. I velika hvala na detaljnom opisu kako se što radi. Ovakvi savjeti i upute su predragocjeni. Siguno će nam svim puno koristiti. Pusa :))

Fantastic hobby kaže...

Lenka - nakon pustih razmišljanja hoću li lijepiti na zidarsku mrežu, komad po komad, ili ću lijepiti na dasku pa na zid, ili na gips ploču....ovo se pokazalo tako jednostavno, ali stvarno genijalno rješenje koje nije zbrda zdola nego stvarno šljaka! Hvala na komplimentima!
Sandra Z. - Hvala puno! Biti će još mozaika. Pandorina kutija je otvorena..hehehe :-)

LadyA kaže...

I meni je ovo stvarno za sve pohvale! Baš sam se oduševila tvojim detaljnim opisom i otkrivanjem majstorskih tajni;)! Svaka čast draga. Hvala ti, pozdrav!

Tanema kaže...

ajme, divno! radila sam mozaik, ali mi nikad ne bi palo na pamet da to radim na papiru i prenosim na zid... ja sam direktno stavljala na zid, a ovo je stvarno odlična taktika!

Petra Militarev kaže...

Jao bože:) što sve ti ne radiš:) SUPER i FANTASTIČNO!!!
Oko ovog mozaika si mi dala ideju -več vidim dio stjene u mojoj kuhinji, gde bi mogao stajati mozaik. I baš hvala za prezentiranu tehniku sa papirom - super!
I hvala što si došla na moj blog i me razveselila sa nagradom. HVALA! (nadam se da je ovaj post razumljen, pošto ne pišem u maternem jeziku:))

Fantastic hobby kaže...

Draga Petra sve se razumije! :-) Hvala na pohvalama i samo naprijed sa mozaikom. Očekujem slikice stijene u kuhinji! Velika pusa!

Layla kaže...

ajme, genijalna ideja...nego imam jedno tehničko pitanje-zar nije papir pretakank da se na njega lijepe pločice? meni to izgleda kao da bi puklo po sredini kad bih dizala ovako veliki mozaik

Fantastic hobby kaže...

Nije pretanak! To je papir koji kupiš u dugačkoj roli, u dućanu s bojama i lakovima. Kad radiš ovako veliku površinu moraš imati još koji par ruku da ti pomogne. Možeš gotovi mozaik (sa zaljepljenim papirom) staviti na neku tvrdu podlogu (dasku, šperploču...) pa je sa mozaikom prisloniti na zid, tako da ga uopće ne moraš dizati, za svaki slučaj :-)
Mene je u cijelom ovom "pokusu" najviše iznenadila čvrstoća home-made "ljepila" :-)
Pozdrav!

petrovka kaže...

Pa ovo je fantastično. I površina i tutorial. Ja bi valjda ležala na podu i ljepila na stijenu :))))

Rada Danilovic kaže...

Nemaš pojma koliko mi je drago što sam "naletela" na tvoj blog : ) ...mozaik sam se kanila raditi na zidu terase proletos ali nikako i da to realizujem jer mi je falilopar detalja koje si ti sad predočila...Super si ovo izvela i verujem da si jako ponosna na svoj rad!

Fantastic hobby kaže...

RedArta - drago mi je što ti je moj tutorial pomogao! I ja sam se mučila oko detalja, nigdje nisam ništa mogla naći, a onda sam rekla idem pa što bude. U hodu sam dosta toga sama iskemijala i dobila super rezultat...i naravno...jako sam ponosna! :-)

Anonimno kaže...

I seldom leave comments on blog, but I have been to this post which was recommend by my friend, lots of valuable details, thanks again.

Related Posts with Thumbnails